matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodne cząstkowe funkcji:
firefighter:
a) f(x,y) = x
2
sin(2x + y) b) f(x,y) =
√
x
2
+ y
2
ln (4x + y
2
) Bardzo proszę o pomoc
2 lip 20:48
student:
a) po x (x
2
sin(2x+y))'=2xsin(2x+y)+2x
2
cos(2x+y)
2 lip 20:52