macierze
student: Wyznacz wartości i podprzestrzenie własne macierzy
[2 4 2]
A=[4 −4 −4]
[2 −4 2]
Jeżeli macierz jest diagonalizowalna, to wyznaczyć macierze P i D spełniające związek
P
−1AP=D
|2−λ 4 2|
Wyznaczam wartości własne det(A−λI)=|4 −4−λ −4|=
|2 −4 2−λ|
=−(4−λ)
2(8+λ) ⇒ λ=4 krotność 2 v λ=8 krotność 1
Macierz symetryczna jest zawsze diagonalizowalna, stąd
Dla λ=4
[−2 4 2] [x] [0]
V
4 :{ [4 −8 −4] [y] =[0]}
[2 −4 2] [z] [0]
Dla λ=−8
[10 4 2] [x] [0]
V
−8 :{ [4 4 −4] [y] =[0]}
[2 −4 10] [z] [0]
Utknąłem na tym etapie i nie wiem jak wyznaczyć wektory liniowo niezależne
2 lip 20:23
jc: 2 4 2
4 −4 −4
2 −4 2
1
0
1
wartość własna = 4
1
1
−1
wartość własna = 4
Te 2 wektory rozpinają pewną podprzestrzeń wymiaru 2.
To było widać. Poszukaj jeszcze dla −8.
2 lip 21:09
student: jak znajduje się te wektory?
2 lip 21:16
jc: dla wartości własnej −8 mamy wektor
1
−2
−1
Po prostu szukasz niezerowych rozwiązań układu równań
M v = w v, gdzie w jest wartością własną.
Spróbuj sam dla −8.
2 lip 21:20
student:
−1
2
1
2 lip 22:05
jc:
2 lip 23:25