parametr
korba: Wyznacz wartość parametru a tak aby nierówność x6−6x5+12x4+12x2 +ax3−6x+1>=0 była
spełniona dla kazdego x rzeczywistego.
2 lip 17:02
po prostu Michał: 12
2 lip 17:05
po prostu Michał:
−12 ≤ a ≤ 38 (wg Wolframa)
2 lip 17:06
korba: a czemu np nie a=0
2 lip 17:06
korba: mam to zrobić bez kalkutora
2 lip 17:07
Jack:
x
6−6x
5+12x
4+12x
2 +ax
3−6x+1 ≥ 0
x
6+1 −6x
5−6x +12x
4+12x
2 + ax
3 ≥ 0
| | 1 | | 6 | | 12 | |
x3[x3+ |
| − 6x2− |
| + 12x+ |
| + a] ≥ 0 |
| | x3 | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x3[(x+ |
| )(x2−1+ |
| ) −6(x2+ |
| ) + 12(x+ |
| ) + a] ≥ 0 |
| | x | | x2 | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x3[(x+ |
| )(x2+ |
| −1) −6[(x+ |
| )2−2] + 12(x+ |
| ) + a] ≥ 0 |
| | x | | x2 | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x3[(x+ |
| )[(x+ |
| )2−3] −6[(x+ |
| )2−2] + 12(x+ |
| ) + a] ≥ 0 |
| | x | | x | | x | | x | |
| | 1 | |
zajmijmy sie samym nawiasem i podstawmy t = x + |
| dla przejrzystości |
| | x | |
zatem mamy :
[ t(t
2−3) − 6(t
2−2) + 12t + a ] = t
3 − 3t − 6t
2 + 12 + 12t + a =
= t
3 − 6t
2 + 9t + 12 + a
hmm i utknalem...
2 lip 17:44
Adamm: no i pochodna dla t∊(−∞;−2>∪<2;∞)
2 lip 17:46
Jack:
widac ze jak a = − 12 to
t
3 − 6t
2 + 9t = t(t
2−6t+9) = t(t−3)
2, i wtedy
| | 1 | | 1 | |
x3(x+ |
| )(x+ |
| −3)2) ≥ 0 |
| | x | | x | |
(x
2+1)(x
2−3x+1)
2 ≥ 0
i to jest prawdziwe zawsze, dlatego najmniejsze a = − 12
ale jak to drugie znalezc?
2 lip 17:46
Adamm: dobrze myślisz, ale trzeba jeszcze dokręcić
2 lip 17:48
Adamm: dla x>0 będzie t≥2 i dla tego przedziału ma być całość ≥0
a dla x<0 będzie t≤−2 i dla tego przedziału ma być całość ≤0
2 lip 17:49
Jack: teraz musze leciec...
bede za jakies 2−3h
2 lip 17:55
Jack:
nie wiem...
bo skoro mialem x3 to zeby miec x6 to moge to zrobic albo x(x−k)2 albo x3
dla postaci
t(t−k)2 = t3 − 6t2 + 9t + 12 + a
t3 − 2t2k + tk2 = t3 − 6t2 + 9t + 12 + a
i wtedy 12+a = 0, k = 3
czyli a = − 12
druga opcja ze k*t3
k*t3 = t3 − 6t2 + 9t + 12 + a
k = 1 i co dalej?
nie wiem naprawde nie widze tego
2 lip 20:56
korba: up
3 lip 10:27
kobra: t3 − 6t2 + 9t + 12 + a jak wstawimy t=−2 to otrzymamy a−38 może coś stąd?
3 lip 17:35