Jack:
Dziedzina (logarytm):
a−x ≠ 1 −−−−> x ≠ a−1
a−x > 0 −−−−> x < a
2a−x−1>0 −−> x < 2a−1
poki co spojrzmy na x
2 − x(a+1) + 3(a−2)
Δ = (a+1)
2 − 4*3(a−2) = a
2+2a+1 − 12a + 24 = a
2 − 10a + 25 = (a−5)
2
zalozmy ze ma dwa (rozne) pierwiastki:
√Δ = ±(a−5) <−−dla rozwiazan x
1,x
2 nie ma to zadnego znaczenia co podstawimy
| | a+1+a−5 | | 2a−4 | |
x2 = |
| = |
| = a − 2 |
| | 2 | | 2 | |
wiec wiemy ze pierwiastkiem jest 3
co jest sprzeczne z trescia polecenia?
zalozmy wiec ze ma 1 pierwiastek podwojny
wtedy z warunkami dziedziny : a >1 i a ≠ 2
uwzgledniajac ze nalezy do <−1;2> mamy a ∊ (1;3>
jesli wgl nie bylo by pierwiastkow to
Δ < 0 −−> (a−5)
2 < 0 nie ma takiego przypadku
teraz wezmy sie za tamten logarytm
log
a−x(2a−x−1) = 0
(a−x)
0 = 2a−x−1
2a −x − 1 = 1
2a −x = 2
x = 2a−2
podstawiajac do dziedziny oraz do przedzialu <−1;2>
| | 1 | |
otrzymujemy a ∊ < |
| ;2> \ {1} |
| | 2 | |
| | 1 | |
suma rozwiazan a ∊ (1;3> oraz a ∊ < |
| ;2> \ {1} |
| | 2 | |
//nie wiem czy moj tok myslenia jest poprawny, mozliwe ze to jest zle ; /