równanie
kalk: Roziąż rówanie dla x>0
x2√x4−4x−x2+1=0
2 lip 16:09
5-latek: x2√x4−4x= x2−1
podnoszse do potegi drugiej
x4*(x4−4x)= x4−2x2+1
x8−4x5−x4+2x2−1=0
takie mi wyszlo rownanie z tego
2 lip 16:15
kalk: i jak policzyć to dalej?
2 lip 16:16
5-latek: To jest poziom studia (ja tego nie rozwiaze
2 lip 16:24
2 lip 16:51
5-latek: jak doszlas do tego?
2 lip 16:52
olga: klalkulatorem
2 lip 17:52
Jack: wolframem ; D
2 lip 17:54
olga: 
Ale chetnie zoabczę rozwiązanie beztego
2 lip 17:57
Mila:
D
r:
x
2−1≥0 i x
4−4x≥0 ⇔... ?
x
8−4x
5−x
4+2x
2−1=0
x
8−4x
5+
4x2−4x2−x
4+2x
2−1=0
(x
4−2x)
2−(x
4+2x
2+1)=0
(x
4−2x)
2−(x
2+1)
2=0
(x
4−2x−x
2−1)*(x
4−2x+x
2+1)=0⇔
(x
4−x
2−2x−1)=0 lub (x
4+x
2−2x+1)=0⇔
x
4−(x+1)
2=0 lub x
4+(x−1)
2=0 brak rozw.
x
2−x−1=0 lub x
2+x+1=0
Δ=5 lub Δ=−3<0 brak rozw. w R
Zbadaj
Olgo , czy obydwa należą do dziedziny równania
2 lip 21:27
Jack:
2 lip 23:31
Mila:
Cześć,
Jack, miło, że zauważyłeś

Pewnie jest lepsza metoda, ale nic innego nie przyszło mi do głowy.
Dobranoc
2 lip 23:44