Rownanie i parametr
5-latek: Zbadaj w zaleznosci od parametru m rozwiazanie podanego nizej rownania
2x+1
m−1
a)
=
2x−1
m+1
Robie zalozenie m≠−1 i x≠0,5
(2x+1)(m+1)= (2x−1)(m−1)
2xm+2x+m+1= 2xm−2x−m+1
4x+2m= =0
4x=−2m t o x= −0,5m
Dla x≠0,5 i m≠−1 rownanie to ma rozwiazanie x= −0,5m
dla x=0,5 i m=−1 rownanie to nie ma sensu
2 lip 16:01
Adamm: inaczej
2x+1
2
=1+
∊ℛ\{1}
2x−1
2x−1
2
i funkcja y=1+
jest różnowartościowa
2x−1
m−1
2
=1+
∊ℛ\{1}
m+1
m+1
dla m=−1 prawa strona nie ma sensu
dla m≠−1 zawsze mamy jedno rozwiązanie
2 lip 16:54
5-latek: Dzieki Adamm
Zastanawialem sie nad tym rownaniem stopnia trzeciego z tym √3