Jak obliczyć "d", w przedstawionym zadaniu?
sexy69: Mam tu jeszcze jeden sposób obliczenia; a, b, c, d, e
z wielomianu 4−go stopnia z 5−ma niewiadomymi.
Nie mogę wydedukować, jak obliczyć d.
Ponieważ nie mogę tu pokazać tego zadania
komunikat "wpisz krótki opis zadania",
pokazałem je pod tym adresem:
https://forum.dobreprogramy.pl/t/jak-obliczyc-d/532524
2 lip 15:35
powrócony z otchłani:
Masz 6 mozliwych rownan do ulozenia (znane wartosci funkcji dla x=0, 1, 2, 3, 4, 5) a czgery
niewiadome, wiec w czym problem?
2 lip 23:47
jc:
1 5 31 121 341 781
4 26 90 220 440
22 64 130 220
42 66 90
24 24
0
| | | | | | | | | | | |
wielomian = 1* | + 4* | + 22* | + 42* | + 24* | |
| | | | | | |
3 lip 07:26
jc:
= 1 + 4x + 11x(x−1) + 7x(x−1)(x−1) + x(x−1)(x−2)(x−3) = 1+x+x2+x2+x3+x4
3 lip 08:20
sexy69: Nie wiem czy taki sposób obliczenia jak przedstawiłem jest gdzieś opisany,
jeśli nie to będę pionierem. Jest bardzo prosty, krótki i można obliczyć a, b, c, d, e
w kilkadziesiąt sekund.
Na wielomiany niższego stopnia mam już to rozpracowane.
Tylko tu mnie brakuje d.
Chyba tu potrzeba szachisty a nie matematyka.
Tu trzeba logicznie rozwiązać: jak z tych kilku liczb uzyskać wynik.
Co do czego dodać, odjąć, podzielić lub pomnożyć.
Na a, b i c, e podałem sposoby, pozostało d.
3 lip 21:38
karty do gry : "Interpolacja Newtona"
3 lip 22:04
tadeusz:
4 lip 03:06
sexy69: I zapomniałem dodać, że te niewiadome można obliczyć w pamięci.
a = (4−ty)/24
b = ((3−ci)−(4−ty)−12)/6.
c = ((3−ci)−(2−gi)−22)/−2
d = ?
e = Y0
4 lip 12:42
jc: d = f(1)−a−b−c−e
4 lip 13:28
Mariusz:
Interpolacja Newtona nie ma stałej złożoności pamięciowej
(trzeba pamiętać różnice dzielone)
Do interpolacji Lagrange wystarczy dodawanie i mnożenie wielomianów
6 lip 11:34
sexy69: Też tak zrobiłem, przecież to tylko jedna niewiadoma.
a = 1: b = 1: c = 1: d = 1
f(1) = a*x3 + b*x2 + c*x + d =a+b+c+d
6 lip 14:47