trójkaty
okła: Pole trójkata
Pole trójkata o bokach 5,5,6 jest równe polu trójkąt 5,5,8. Znaleźć inną parę nieprzystających
trójkątów równoramiennych o bokch całkowitych , majacych równe pola.
2 lip 11:50
5-latek:

pole trojkata o bokach 5,5 6 nie jest rowne polu trojkata o bokach 5 5 8
Sa to trojkaty rownoramienne o bokach 5 i podstawie jeden 6 i drugi 8
P=
2 lip 11:57
'Leszek: Takich par jest nieskonczenie duzo np. 20,20,32 oraz 20,20,24
np. 45,45,54 oraz 45,45,72 , odkryj prawidlowosc !
2 lip 12:08
heh:
przeciez to jest bez sensu
dowolne boki i trzeci inny
czemu on napisal ze 5,5,6 jest rowne polu 5,5,8
przeciez to nie ma sensu, o co tu chodzi
2 lip 12:22
'Leszek: Zadanie ma gleboki sens , przeczytaj uwaznie , popatrz na rysunek @5−latek , dorysuj
wysokosc h1 = 4 , h2 = 3 , pola tych trojkatow sa rowne ale trojkaty maja rozne
katy , wiec nie sa przystajace ! Podam jeszcze inna pare trojkatow spelniajaca
warunki zadania : 125,125,150 oraz 125,125,200 ,........
2 lip 12:30
heh: a czemu pol tych trójkatów 5,5,6 oraz 5,5,8 są równe? mozesz to udowodnic
2 lip 12:33
heh: prosze sie pode mnie nie podszywac !
2 lip 12:35
'Leszek: Jak napisalem , takich par trojkatow jest nieskonczenie duzo ,sa to pary o bokach:
5n2 , 5n2 , 6n2 oraz 5n2, 5n2 , 8n2 , n = 1,2,3,4,5 ........
2 lip 13:27
gol: A czemu pola tych trójkatów 5,5,6 oraz 5,5,8 są równe?
2 lip 13:37
2 lip 13:40
Adamm: 'Leszek, 5n, 5n, 6n oraz 5n, 5n, 8n dla n=1, 2, ... też spełniają
ale chyba chodzi o jakiś przykład gdzie trójkąty nie są przystające
do trójkątów 5, 5, 6 oraz 5, 5, 8
inaczej byłoby to bez sensu
2 lip 13:44
'Leszek: Rowniez para trojkatow : 13,13,10 oraz 13,13, 24 tez spelniaja warunki zadania,
wysokosc h1 = 12 , h2 = 5 , P1 = 0,5*12*10 = 60 ,
P2 = 0,5*5*24=60 , i.t.d ......nie potrzebny jest wzor Herona .
2 lip 14:34