Proszę o sprawdzenie zadania
Sophia77777: Droga z miasta A do miasta B ma długość 474 km. Samochód jadący z miasta A do miasta B
wyrusza godzinę później niż samochód z miasta B do miasta A .
Samochody te spotykają się w odległości 300 km od miasta B .
Średnia prędkość samochodu, który wyjechał z miasta A , liczona od chwili wyjazdu z A do
momentu spotkania, była o 17 km/h mniejsza od średniej prędkości drugiego samochodu liczonej
od chwili wyjazdu z B do chwili spotkania.
Oblicz średnią prędkość każdego samochodu do chwili spotkania.
Dobrze ułożyłam proporcję ? oczywiście klamra
v*t=300 → t=300/v
(v−17)(t−1)=174
wyszło mi
dla V=68
Va=51 ta=3,41
Vb=68 tb=4,41
dla V=75
Va=58 tb=3
Vb=75 t=4
2 lip 09:48
Sophia77777: proszę
2 lip 09:53
Sophia77777: ktokolwiek?
2 lip 10:07
powrócony z otchłani:
Dobre proporcje i dobre rozwiazanie
2 lip 10:36
Sophia77777: dziękuje

)
2 lip 11:24