Ciąg geometryczny
Andrzej : Wyznacz x, dla którego liczby: x−2; 1/2; (x−2)/4 będą w podanej kolejności tworzyć ciąg
geometryczny.
2 lip 00:39
5-latek: x2= √x1*x3
⇒x22= x1*x3
dzialaj
2 lip 00:46
Adamm: miej na uwadze że to warunek konieczny ale nie wystarczający
potem będzie trzeba sprawdzić wynik
2 lip 00:48
Andrzej : Mam x1=1 x2=3
2 lip 00:54
5-latek: to wstawiaj i sprawdzaj
2 lip 01:00
5-latek: | | x2 | | 0,5 | |
dla x=1 to |
| =q ⇒ |
| = −0,5 |
| | x1 | | −1 | |
| x3 | | −0,25 | |
| = q= |
| = −0,5 |
| x2 | | 0,5 | |
Zgadza sie
Teraz sprawdz dla x=3
2 lip 01:09
Andrzej : x1 i x2 tworzą ciąg geometryczny.
Odpowiedź: 1; 3.
2 lip 01:09
Andrzej : ?
2 lip 01:10
Andrzej : Dla 3 1; 1/2; 1/4. q=1/2
2 lip 01:11
5-latek: Masz odpowiedz
2 lip 01:13
Andrzej : Dziękuję
2 lip 01:15