rownanie z parametrem a)
5-latek: Znowu mam takie powalone zadanie

mam rownanie z parametrem a
| x+2 | | 2x−a−1 | |
| = |
| dla a≠−1 i x≠2 |
| a+1 | | x−2 | |
Po przeksztalceniach mam takie rownanie
x
2−2x(a+1)+(a+1)
2−4=0
dla a=−1 rownanie nie ma sensu (to mam z alozenia
jak mam wyliczyc ze dla a=3 jednym z pierwiastkow jest x=2 a nie moze byc x=2 bo
wzalozeniu mam x≠2
Ale nie weim ze to akuratnie bedzie 3
1 lip 23:40
Adamm: napisz treść zadania
1 lip 23:42
5-latek: Rozwiaz rownanie (to co napisalem ) gdzie a oznacza parametr
Te zalozenia a≠−1 i x≠2 sam dopisalem
1 lip 23:45
Adamm: wstawiłeś x=2 do równania i dostałeś a=3 jak rozumiem
wtedy masz x=2 lub x=6
więc dla a=3 mamy x=6
dla wszystkich innych przypadków to co zawsze, delta
1 lip 23:50
Mila:
Sprawdzasz dla jakiego a równanie po przekształceniu ma pierwiastek x=2.
(x+2)*(x−2)=(a+1)*(2x−a−1)
(2+2)*(2−2)=(a+1)*(2*2−a−1)
(a+1)*(3−a)=0
a=−1 lub a=3 te wartości parametru musisz wyłączyć z otrzymanych wartości a.
1 lip 23:58
5-latek: Chcialem wstawic do rownania
x2−2x(a+1)+(a+1)2−4=0 x=2
i dostaje
4−4(a+1)+(a+1)2−4=0
4−4a−4+a2+2a+1−4=0
a2−2a−3=0
a=3 lub a=1
Tak to a≠3 nalezalo obliczyc ?
1 lip 23:59
Adamm: 3 może być wartością a
po prostu wtedy x=2 nie jest pierwiastkiem równania
2 lip 00:00
5-latek: Nawet jest w odpowiedzi dla a=3 x=6
Czyli mam obliczac albo tak jak MIla albo swoim sposobem .
2 lip 00:07
Mila:
I dobrze, że tak jest w odpowiedzi,
odrzucone rozw. x=2 a uwzględnione x=6, a co dalej zrobiłeś?
2 lip 14:58
5-latek: dzien dobry

dalej policzylem dla a≠−1 i a≠3
Δ= (−2(a+1))
2−4*[(a+1)
2−4]
Δ= 4(a+1)
2−−4(a+1)
2+16
Δ=16
| | 2(a+1)−4 | | 2[(a+1−2] | |
x1= |
| = |
| =a−1 |
| | 2 | | 2 | |
x
2= a+3
2 lip 15:51
Mila:
Nie sprawdzałam tych obliczeń ( bo masz odp. w książce, to wiesz czy dobrze)
Teraz daj odpowiedź ( uważaj na a=3).
2 lip 15:55
5-latek: dla a=3 x=6
dla a≠−1 i x≠2 x= a−1 lub x= a+3
dla a=−1 i x=2 rownanie nie ma sensu .
Zbior zadan to Zbior zadan z matematyki elemnetarnej Algebra Aniela EHrenfeucht i Olga
Stande(jesli go masz to teraz funkcje wymierne
Starm sie Milu nie zagladac do odpowiedzi na poczatek i samemu zrozumiec zadanie.Dlatego
wole dopytac
2 lip 16:07
Mila:
Wg mnie tak:
x≠2 (?)
dla a=−1 brak rozwiązań
dla a=3 ,x=6
dla a≠−1 i a≠3 x=a−1 lub x=a+3
2 lip 18:16
Mila:
Nie mam tego zbioru ( Jak zwykle pożyczyłam i nie wrócił).
2 lip 18:17