nnn
gggg: x
2=128
x=

jak to sie rozbija

czemu 4 pierw z 2 jest źle
1 lip 23:26
bezendu: 8√2
1 lip 23:28
bezendu: lub x=−8√2
1 lip 23:28
Mila:
x2−64*2=x2−(8√2)2=(x−8√2)*(x+8√2)
(x−8√2)*(x+8√2)=0
(x−8√2)=0 lub (x+8√2)=0
x=8√2 lub x=−8√2
1 lip 23:33
Sanctio: x2 = 128 ⇒ x = √128
1.Rozkładasz na czynniki pierwsze
128|2
64|2
32|2
16|2
8|2
4|2
2|2
1
2.Teraz mnożysz pierwiastki tego przez co dzieliłeś
√2*√2*√2*√2*√2*√2*√2 = (√2*√2)*(√2*√2)*(√2*√2)*√2 =
= 2*2*2*√2 = 8√2
5 lip 01:07
po prostu Michał:
x2 = 128
x = −√128 lub x= √128
√128 = √64*2 = √64 * √2 = 8 * √2 = 8√2
5 lip 13:44