matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyprowadzanie pochodnej f(x)=a^x
awwww:
Witam, patrze na wyprowadzanie pochodnej funkcji f(x)=a
x
, lecz nie mogę pojąć jednego przejścia.
1
1
f'(x)=a
x
lim
= a
x
, może
1
log
a
(1+z)
z
1
log
a
(lim(1+z)
)
z
ktoś wytłumaczyć skąd to się bierze, albo z jakiego wzoru korzystamy?
1 lip 22:12
Adamm:
z ciągłości logarytmu
1 lip 22:12
awwww:
1
Z góry przepraszam za błąd w zapisie, w mianownikach powinno być (1+z) do potęgi
ale
z
nie mam pojęcia jak to zapisać. Oczywiście zapomniałem też dopisać że w tych granicach z→0
1 lip 22:13
Mila:
A czego nie rozumiesz w tym zadaniu?
1 lip 23:49