Wielomiany
5-latek: Dany jest wielomian W(x)= anxn+an−1n−1+......a1x+a0 gdzie xi a0 ..........an∊R
ian≠0
a)Zbadaj limx→∞ i limx→−∞ w nastepujacych przypadkach
I. n parzyste i an>0
II. n parzyste i an<0
III. n nieparzyste i an>0
IV. n nieparzyste i an<0
b) czy wielomian zmiennej rzeczywistej o wspolczynnikach rzeczywistych stopnia parzystego musi
miec pierwiastek rzeczywisty
c) A wielomian stopnia nieparzystego ?
Co do a)
I limx→∞= ∞ limx→−∞= ∞
II. limx→∞= −∞ limx→−∞= −∞
III limx→∞=∞ limx→−∞= −∞
IV. limx→∞= −∞ limx→−∞= ∞
b i c ) zostawaim proszse o wytlumaczenie
1 lip 20:58
5-latek:

b) wydaje mie sie ze nie bo np x
2+4 nie ma pierwiastkow rzeczywistych (wzialem to tak na
chlopski rozum
Stopnie nieparzystego tak (pobawilem sie wykresami y=x
3i jego odmiana
1 lip 21:28
Adamm: b) oczywiście że nie, wystarczy przykład który podałeś (x2+4)
c) tak
1 lip 21:30
Adamm: miałeś ciągłość i twierdzenie Darboux? c) to łatwy z niego wniosek
1 lip 21:32
5-latek: Adamm kiedys tak .
Tak sobie mysle ze od nowego roku wezma pochodne i calki . Moze jak sie uda to wczesniej
1 lip 21:34
Mila:
Wielomian rzeczywisty stopnia n ma n pierwiastków rzeczywistych lub o parzystą liczbę mniej;
w szczególności,
wielomian rzeczywisty stopnia nieparzystego zawsze ma pierwiastek rzeczywisty.
1 lip 21:38