Najmniejsza i największa wartość funkcji
stokrotkę: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji w przedziale <−3; 1>
y = x (32+x2)
1 lip 20:23
5-latek: y=x3+32x
y'= 3x2+32
1 lip 20:29
stokrotkę: po prostu pochodna?
1 lip 20:30
5-latek: Tak mi sie wydaje
1 lip 20:31
stokrotkę: Okej.
1 lip 20:32
g:
y=x3+32x
y'=3x2+32=0
x1=−8, x2=8.
Ewentualne ekstrema znajdują się poza przedziałem <−3,1>.
Na przedziale <−3,1> y'>0 ⇒ y jest funkcją rosnącą. Więc w punkcie x=−3 funkcja
y(−3)=(−3)3+32(−3)=−123 przyjmuje wartość najmniejszą, a w punkcie x=1 y(1)=13+32*1=33
wartość największą.
2 lip 15:17
g:
ymin=y(−3)=−123,
ymax=y(1=33.
2 lip 15:35
Mila:
g to jest funkcja rosnąca : 3x2+32>0 dla x∊R
Liczymy wartości na końcach przedziału.
2 lip 16:01
g:
No waśnie.
2 lip 17:30