an | ||
∑ | ||
√n |
|an| | ||
oznaczając przez Sn sumy cząstkowe szeregu ∑n=1∞ | będziemy mieli | |
√n |
1 | 1 | 1 | ||||
S6k+6=( | + | +...+ | )+ | |||
√2 | √6 | √2+6k |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+2( | + | +...+ | )+3( | +...+ | )+ | |||||
√3 | √9 | √3+6k | √4 | √4+6k |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+2( | +...+ | )+( | +...+ | )≥∑n=11+6k | ||||||
√5 | √5+6k | √6 | √6+6k | √n |
1 | ||
i mamy oczywiście szereg rozbieżny, bo suma ∑n=11+6k | dąży | |
√n |
1 | 1 | 1 | ||||
S6k+6≥∑n=1k | = | ∑n=1k | →∞ | |||
√6k | √6 | √k |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
S12k+12=( | − | +...+ | − | )+... itd. | ||||
√2 | √8 | √2+12k | √8+12k |
1 | 1 | 6 | ||||
zachodzi tożsamość | − | = | ||||
√n | √n+6 | √n√n+6(√n+√n+6) |
1 | 1 | 3 | ||||
skąd | − | ≤ | oraz | |||
√n | √n+6 | n3/2 |
3 | ||
0≤S12k+12≤3∑n=16+12k | ||
n3/2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |