Uklad nierownosci
5-latek: Jeszcze wracam do wielomianow
Rozwiaz uklad nierownosci
{81x4−16y4≥0
{2x+y−1≤0
Pytanie
czy piersza niewrownosc moge zapisac tak
9x2−4y2≥0
czy muszse tak
(9x2−4y2)(9x2+4y2)≥0
1 lip 19:55
Adamm: x2≥y2 ⇔ |x|≥|y|
1 lip 19:58
5-latek: Moze Adamm inaczej
Mam to wyrazenie
(9x2−4y2)(9x2+4y2)≥0
Teraz 9x2+4y2 bedzie zawszse nieujemne czyli ≥0
natomiast
9x2−4y2= (3x−2y)(3x+2y) ≥0 ⇔ 3x−2y≥0 i 3x+2y≥0 lub 3x−2y≤0 i 3x+2y≤0
Teraz te dwa przypadki + to drugie rownanie trzeba rozpatrzec na wykresie
Wiec tego czynnika 9x2+4y2 nie bierzemy pod uwage
Dobrze mysle ?
1 lip 20:07
Adamm: 9x2+4y2≥0
jeśli 9x2+4y2>0 to czynnik pomijamy
jeśli 9x2+4y2=0 ⇔ x=0 oraz y=0, to równanie i tak jest spełnione
czyli tak, ten czynnik możemy pominąć
1 lip 20:13
5-latek: Ok. dzieki
1 lip 20:15