Znajdź 10 najmniejszych liczb pierwszych które są suma dwóch nieparzystych liczb
Kasia: Znajdź 10 najmniejszych liczb pierwszych które są suma dwóch nieparzystych liczb pierwszych p i
q zwiększonych o 1 czyli (p+q+1)
1 lip 19:20
Adamm: 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 39
1 lip 19:54
Kasia: jak to wyliczyłeś? jest jakis wzór?
1 lip 19:56
Adamm: zrobiłem sobie tabelkę
1 lip 19:57
Adamm: stój, 39 nie jest pierwsze
1 lip 19:59
Adamm: 41 będzie następne
1 lip 20:00
Adamm: ciekawe jest to, że te liczby to kolejne liczby pierwsze
może każdą liczbę pierwszą ≥7 da się przedstawić w takiej postaci
1 lip 20:02
Kasia: czyli:
7 = 2 + 3 +1
11 = 7 + 3 +1
17 = 11+ 5 +1 itd?
1 lip 20:06
Adamm: 7=3+3+1
tak
1 lip 20:07
Kasia: okej, dziękuję bardzo
1 lip 20:08