Proszę o pomoc
Sophia77777: Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron, przy czym każdego dnia czytał taką samą liczbę
stron.
Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej to przeczytałby tę książkę o 3 dni wcześniej. ∑≠→
Ile dni czytał tę książkę?
Zrobiłam tak:
x/480+y=x+8/y
wymnożyłam na skos i nic nie wyszło ,ale to źle jest.
1 lip 18:28
Sophia77777: proszę
1 lip 18:30
1 lip 18:32
Sophia77777: dlaczego tak ,proszę o wyjaśnienie
1 lip 18:34
Adamm: | | 480 | |
czyta z prędkością |
| stron na dzień |
| | x | |
ma czytać o 8 stron więcej dlatego +8
| | 480 | |
i prędkość z którą czytałby wynosi |
| stron na dzień, bo skończył 3 dni wcześniej |
| | x−3 | |
1 lip 18:39
Mila:
x− liczba stron przeczytana w ciągu jednego dnia
| 480 | |
| − liczba dni po zwiększeniu o 8 stron każdego dnia |
| x+8 | |
480*x=(x+8)*(480−3x)
480x=480x−3x
2+8*480−24x
3x
2+24x−8*480=0 /:3
x
2+8x−8*160=0 i x>0
x=−40 ∉D lub x=32
Spr.
32+8=40
15−12=3
============
1 lip 18:43
Sophia77777: dziękuję
1 lip 18:49