moment statyczny
student: Oblicz moment statyczny wzgledem osi Ox odcinka asteroidy
x=cos
3t
y=sin
3t
jezeli gęstość w punkcie równa jest σ (x,y)=1
Znalazłem wzorek ale nie wiem czy o niego chodzi i nie rozumiem za bardzo jak go użyć:
MSx= ∫
Γ y λ(x,y)dl
1 lip 17:27
student: Doszedłem do czegoś takiego:
dl= √(−3sin(t) cos2(t) )2+(3sin2(t) cos(t))2)
co zrobić z tym potworkiem?
dalej nie będzie się ciekawie całkowało
1 lip 20:13
jc:
[(cos
3t)']
2 + [(sin
3t)']
2 = [−3 sin t cos
2t]
2 + [3 cos t sin
2t]
2 =9 sin
2t cos
2t
całka = ∫
0π/2 sin
3t 3 sin t cos t dt = 3 ∫
0π/2 sin
4t cos t dt
1 lip 22:13
jc: Na końcu Twojego zapisu powinno być dt: dl = ... dt
1 lip 22:14