Proszę o pomoc bardzooo :)
Sophia77777: Dwóch korektorów, pracując razem, jest w stanie dokonać poprawek w tekście w czasie 8 godzin.
Jeżeli każdy z nich wykonywałby tę pracę sam, to pierwszy, bardziej doświadczony korektor
zakończyłby ją o 12 godzin wcześniej niż drugi. W ciągu ilu godzin każdy z korektorów
wykonałby tę pracę samodzielnie?
1 lip 17:00
Sophia77777: pomocy
1 lip 17:08
Sophia77777: proszę ktokolwiek ?
1 lip 17:09
Adamm: x − czas potrzebny doświadczonemu
x+12 − czas potrzebny drugiemu
| | 1 | | 1 | |
pierwszy na godzinę czasu wykonuje |
| pracy, a drugi |
| pracy |
| | x | | x+12 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
razem wykonują |
| + |
| pracy, i robią to w |
| =8 godzin |
| | x | | x+12 | | | |
x(x+12)=8(x+12+x)
x
2−4x−96=0
Δ=400
zatem pierwszy wykonałby ją w 12 godzin, a drugi w 24 godziny
1 lip 17:13
Sophia77777: dziękuje
1 lip 17:15
Sophia77777: jak pomnożyłeś te równanie ,ze powstałą Ci delta
1 lip 17:34
Sophia77777: te z równa się 8
1 lip 17:36
Sophia77777: pomocy
1 lip 17:38
5-latek: Wymnoz nawiasy i poredukuj co sie da
1 lip 17:40
Sophia77777: ten wyżej z ułamkami
1 lip 17:41
5-latek: 1. Mianownik ulamka sprowadzamy do wspolnego mianownika czyli x(x+12)
| 1 | | 1 | | x+12+x | | 2x+12 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x | | x+12 | | x(x+12) | | x(x+12) | |
3 lewa strone mnozymy przez odwrotnosc dzielnika (podstawowka
4. Masz wtedy
5. Mnozysz obie strony rownania przez 2x+12
x(x+12)= 8(2x+12}
dalej sam/a
1 lip 17:53
Sophia77777: dziękuje bardzo
1 lip 17:55
Mila:
albo tak:
Początek jak u
Adama
Równanie:
8*(2x+12)=x
2+12x dalej masz równanie kwadratowe.
1 lip 18:05
Sophia77777: dzięki
1 lip 18:07