szereg Fouriera
qwerty: Rozwiń w szereg Fouriera funkcję f:
f(x)=max{0,x}
Do czego zbiezny jest ten szereg ? uzasadnij
Jak to zrobić, skoro funkcja jest tak na prawde połączeniem dwóch funkcji− zerowej i liniowej
y=x?
1 lip 15:45
g: W szereg rozwija się funkcje okresowe.
f(x) = 0 dla x<0
f(x) = x dla x≥0
1 lip 17:05
qwerty: przepraszam, źle sprecyzowałem: należy rozwinąć funkcję,
która powstaje przez powtarzanie f(x)=max{0,x} na przedziale (−π,π)
1 lip 17:10
1 lip 18:24
qwerty: a co jesli zamiast g(x)=0 na przedziale (−π,0) byłaby inna funkcja niezerowa ? Czy wtedy
podczas liczenia ak i bk nalezy sumowac całki? tj najpierw całka z pierwszej funkcji
na przedziale (−π,0), a potem do tego dodana całka z drugiej funkcji na przedziale (0,π)?
1 lip 18:48
g: Funkcja jest jedna, chociaż może być określona odrębnie w różnych podprzedziałach.
Całka oznaczona w całym przedziale jest sumą całek w podprzedziałach.
1 lip 19:55