Równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x(2+lnx) w punkcie przecięcia z OX
smazony: Witam, mam takie zadanie:
Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x(2+lnx) w punkcie przecięcia się wykresu z
osią OX.
Tak więc wiem jak takie zadanie zrobić jak jest z osią OY −wtedy za x daję na start 0 i liczę.
Natomiast teraz muszę dać y=0 i trochę się w tym gubię. Liczę tak:
f(x)=x(2+lnx)
y=x(2+lnx)
y=2x+xlnx
y−2x=xlnx/x
(y/x)−2=lnx
Z definicji logarytmu ln
a b=c czyli a
c=b
więc żeby wyznaczyć x to:
x=10
y/x−2 ,y=0 więc −> x=10
−2
x=1/100
Czyli punkt przecięcia na OX to P=(1/100,0)
f'(x)=x(2+lnx)'=(2x+xlnx)'=2+lnx+1=3+lnx
f'(x)=3+lnx
No i teraz trzeba wyliczyć wartość pochodnej mam podstawić tutaj też y=0 ? tylko jak?
0=3+lnx
lnx=3

1 lip 12:15
Jerzy:
Zacznij od dziedziny.Potem rozwiąź rownanie x*(2 + lnx) = 0
1 lip 12:26
Jerzy:
lnx = −2 ⇔ x = e−2 ..... punkt przeciecia z osia OX.
1 lip 12:30
smazony: Dziedzina to x∊R (jeżeli logarytm może przyjmować wartości ujemne).
x*(2 + lnx) = 0
2x + xlnx=0/:x
2+lnx=0
lnx=2
102=x
x=100
P=(100,0)
f'(x)=x(2+lnx)'=(2x+xlnx)'=2+lnx+1=3+lnx
f'(x)=3+lnx
A teraz co dalej?
1 lip 12:31
smazony: Pomyłka lnx=−2
Ale widziałem rozwiązanie iż można skorzystać z definicji logarytmu i jeżeli ln
ab=c to a
c=b
1 lip 12:33
smazony: Czyli 10−2=x
x=1/100
1 lip 12:34
Jerzy:
To jest log naturalny: lnx = −2 , czyli x = e−2
1 lip 12:38
smazony: A przecież, mój błąd

Dobra, ale przy wyliczaniu wartosci pochodnej to gdzie ma wstawić to
e
−2?
Tak?:
e
−2=3+lnx
1/2e=3+lnx
1/2e−3=lnx
Bo chyba nie za bardzo
1 lip 12:43
smazony: Jak już to 1/e2=3+lnx
1 lip 12:45
Jerzy:
Liczysz f'(x0)
1 lip 14:07
smazony: Ok, kumam dzięki!
1 lip 15:45