Zinterpretuj odchylenie standardowe
Mia: 50 polskich miast zbadano pod względem odsetka powierzchni tych miast, jaki został dotknięty
powodzią tysiąclecia(1997).
Odchylenie standardowe odsetka powierzchni dotkniętej powodzią wśród badanych miast wynioslo 5
punktów procentowych.
Co to oznacza?
1 lip 11:59
g: Tu chodzi zapewne o zrozumienie różnicy między procentami a punktami procentowymi.
Jeśli coś było np. X=30% i wzrosło o 10 procent, to nowe X=33%, ale jeśli wzrosło
o 10 punktów procentowych to nowe X=40%.
W tym duchu 5 z zadania to σ=0.05 zmiennej X=P/100, gdzie P to procent zalania powodzią.
1 lip 13:03
Qulka:
to odchylenie oznacza. że typowy obszar zmienności badanej cechy (68%) mieści się w granicach
10pp.
albo ekstrapolując do 3 sigm że praktycznie wszystkie przypadki mieściły się w zakresie 30pp
1 lip 13:06