rozwiązanie szczególne równania równania różniczkowego
KRID: rozwiązanie szczególne równania równania różniczkowego
y'−3y=(x2+3)e3x
myślałem że to bd
y=Ce3x
ys=(Ax2+Bx+C)e3x
ale podobno trzeba pomnożyć to jeszcze przez x czy może mi to ktoś wyjaśnić?
1 lip 11:47
Jack: A no trzeba... Wydaje mi sie ze dlatego ze jak wymnozysz te Ax2 z e3x to postac przy C
bedzie ta sama co w rozw. jednorodnym wiec mnozysz wszystko razy x zeby tego uniknac
1 lip 11:55
Adamm: mnożysz jeszcze razy x bo masz Ce3x jako rozwiązanie równania jednorodnego
y'−3y=0
1 lip 13:31
Adamm: gdybyś miał
y'''−9y''+27y'−27=(x2+3)e3x
to W(x)=x3−9x2+27x−27=(x−3)3 więc rozwiązanie
y'''−9y''+27y'−27=0 to y=(Ax2+Bx+C)e3x
i tutaj masz pierwiastek 3 krotny x=3
i twój ys musisz pomnożyć przez x3
1 lip 13:46