matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calki
Matemaks:
e ∫2lnxdx 3
∞
1
∫
dx
x
2
3 Jak rozwiazac nastepujace calki
1 lip 10:54
Jack:
1) przez czesci u = lnx v'=1
1
u' =
v=x
x
2) to calka elementarna.
1 lip 11:36
Jack:
Mozesz policzyc najpierw nieoznaczone i do wyniku podstawic granice. 2) zamiast
∞
wstaw jakies α i przed calka daj lim α→
∞
co do samej calki
1
1
∫
dx = −
+ C
x
2
x
1 lip 11:42