wielomian
luka: Niech x
4+ax
3+3x
2+bx+1 >= 0 dla kazdego x rzeczywistego
Znaleźć maksymalną wartość a
2+b
2.
Znam odpowiedz ale nie wiem jak to uzasdnić
1 lip 10:11
loki: jaka odpowiedź?
1 lip 11:03
luka: tzn wydaje mi się że dla a=2 √5 oraz b=−2 √5.
1 lip 11:19
luka: czyli 12
1 lip 11:26
luka: nik nie zna się na wielomianach?
1 lip 15:28
mat: jakie oburzenie, spokojnie dziewczynko!
1 lip 15:43
mat: tak, odpowiedź to będzie 20
1 lip 15:54
luka: chodzi mi bardziej o uzasadnienie czemu
1 lip 16:11
mat: co to znaczy, że wielomian czwartego stopnia nie przyjmuje wartości ujemnych?
1 lip 16:12
luka: nie wiem niestety
1 lip 16:14
mat: zobacz sobie na wzory Ferrari,Δ i takie rzeczy
1 lip 16:31
luka: pierwsze słysze , a skad masz tę 20?
1 lip 16:32
mat: popróbuj sama coś, jak już kompletnie nie wymyslisz, to pomożemy! (ale koniecznie napisz do
czego się udało dojść)
1 lip 16:34
luka: Kolega powiedzial mi że max bedzie 12 , ale wiecej nie umiem niestety moge prosić o pomoc
1 lip 16:37
mat: Zauważ, że jeżeli x jest pierwiastkiem, to x jest też pierwiastkiem pochodnej
Jestes na studiach?
1 lip 16:40
mat: Jest taki ,,brzydki" wzór na Δ=...........
i ma być Δ=0 wtedy
1 lip 16:41
luka: tak to ze studiów
1 lip 16:43
luka: bo mam jeszcze drugie zadanie bardzo podobne
Pokaż ze dla x i c>=2 dla x4+ax3+cx2+bx+1 >= 0 mamy a2+b2 =< 4c
1 lip 16:46
mat: jak sie nazywa przedmiot?
1 lip 16:47
luka: ale mam tylko zrobić tę pierwsze, algebra liniowa z teorią liczb
1 lip 16:48
mat: no to by pasowalo, spróbuj tak jak ci napisalem wyzej, ja na razie lece, jak ci sie nie uda, to
popatrze
na to potem
1 lip 16:56
luka: Niestety nie wiem nikt nie pomoże
1 lip 19:02
luka: 
?
1 lip 21:25
mat: no wpisz w google to co ci napisalem, policz te delte itd... no nie licz tylko, ze ktos napisze
gotowca!
1 lip 22:09
luka: ale tego nie było na wykładzie
1 lip 23:40
mat: a co bylo?
1 lip 23:42
5-latek: Pytanie mat
Delta ma byc liczona z tego wielomianu stopnia czwartego czy z jego pochodnej?
2 lip 00:18
mat: orginalnego wielomianu
2 lip 00:19
5-latek: Prosba napisz ten wzor bo dla stopnia trzecie mam wzor
2 lip 00:22
mat: wlasnie mi sie nie chce bo jest okropny

Quartic function na angieslkiej wikipedii, tam go znajdziesz
2 lip 00:24
2 lip 00:24
Adamm: nie jest taki okropny
2 lip 00:24
mat: tylko pozornie jest tutaj króótszy, bo po drodze sie robi podstawienia
2 lip 00:26
Adamm: wiem, wielomian jest w postaci kanonicznej
2 lip 00:26
5-latek: Ło matko i córko
2 lip 00:27
www: cuś za trudne to zadanie .....
2 lip 00:33
mat: może jest jakiś triczek żeby to zrobić łatwiej, ale go nie widze chwilowo
2 lip 00:34
Adamm: 5−latek, pomyśl jaki musi być dla piątego
2 lip 00:38
5-latek: To juz nie na moja glowe
2 lip 00:45
Milo: A czy Galois nie udowodnił, że nie istnieją gotowe wzory na pierwiastki wielomianów stopnia
wyższego niż 5? Pytam, bo chyba coś na lekcji słyszałem
2 lip 00:50
Adamm: istnieją wzory, ale nie przez pierwiastniki, czyli podstawowe działania
takie jak dodawanie, mnożenie, i pierwiastkowanie liczb naturalnych
a wyróżnik wielomianu to co innego
2 lip 00:52
Milo: Okej, muszę o tym poczytać. Dzięki
2 lip 00:53
5-latek: Tak ale dopiero w 1826 roku Niels Henryk Abel oglosil dowod ze pierwiastki rownania stopnia
piatego nie dadza sie wyrazic przez pierwiastniki
2 lip 00:59
mat: Tak, wielominay czwartego stopnia są ostatnimi do osiągnięcia

tak praktycznie mówiąc
2 lip 01:00
5-latek: Moze PW jest na forum cos wymysli do tego zadania .
ja nie potrafie
2 lip 01:16
jc: Dla ustalonego x, punkt (a,b) leży na płaszczyźnie
x
3 a + x b + x
4+3x
2 + 1 = 0,
której kwadrat odległości od zera wynosi
Należy znaleźć najmniejszą wartość tej funkcji.
Punkt stacjonarny spełnia równanie
x
12−8x
8+8
x4−1=0
u=x
4
u
3−8u
2+8u−1=(u
2−7u+1)(u−1)
Wylicz u, następnie x, a na koniec podstaw do d
2 i wybierz najmniejszą liczbę.
Albo poczekaj, aż wrócę z pracy
2 lip 09:45
www: podstaw za a=2
√5+c za b=−2
√5−d i bedzie prosto
2 lip 09:56
luka: jc wychodzą mi dziwne liczby 2500/47 oraz 12,5
2 lip 10:08
www: wg mnie to bedzie max=40
2 lip 10:10
jc: Wychodzi 12.
2 lip 11:25
jc: Punkty stacjonarne x=1, x2=(3p±√5)/2.
Po podstawieniu d2=25/2 lub d=12.
Mniejszą liczbą jest 12 i to jest odpowiedź.
2 lip 11:35
www: jc a zobacz jeśli a=0 b=
√13 co wtedy
2 lip 11:37
jc: Za drugim razem podstawiłem u=x2.
2 lip 11:41
www: no i?
2 lip 11:43
jc: Ładnie, zero mamy dla x=0.5. 13 ≥ 12.
Nie wychodzi d
2=13. Coś gdzieś pomyliłem chyba. Ale 12 wyszło
2 lip 11:53
www: jc ja nadal twierdze ze jest inne maximum
2 lip 11:54
jc: −0.5 oczywiście. Faktycznie można więcej. No to nie wiem
2 lip 11:58
www: cuś trzeba tu innego pokombinowć......
2 lip 12:20
www: wg mnie luka dobrze napisał na początku
2 lip 12:34
mat: Dla
y=x4+3x3+3x2−3x+1
mamy y≥0
a2+b2=18
2 lip 13:27
luka: mat dla a=2√5 i b=−2√5 mamy 40 i ?
2 lip 13:36
mat: no nic
2 lip 13:45
luka: a co ma znaczyc twoje 18?
2 lip 14:08
mat: tzn tak sie bawiłe, co pasuje.... czasem głośno mysle
2 lip 14:17
www: ja podałem już sposób rozwiązania prawie
2 lip 14:50
2 lip 14:57
www: napisałem to już, teraz wystarczy udowodnić.....moim sposobem
2 lip 15:01
jc:
(x2+kx−1)2 = x4 + 2kx3 + (k2−2)x2−2kx +1
k2−2=3 dla k=√5. Wtedy 2(2k)2 = 8k2=40.
Czy można uzyskać więcej?
2 lip 15:12
kazik: Jaki to poziom tego zadania
2 lip 15:16
Dawid: Niech ktoś sprwadzi czy ok
x
4 + (2
√5 +c)x
3 + 3x
2 − (2
√5+d)x + 1= (x
2 +
√5x − 1)
2 +cx
3−dx
cx
13 − dx
1 >=0
więc |a|=<2
√5 oraz |b|=<2
√5
więć a
2+b
2 =<40
2 lip 15:57
Jack:
jc,
fajny sposob, to samo wyjdzie dla (x2−kx−1)2
czyli 40
2 lip 16:40
jc: Ciągle jednak nie mamy dowodu, że więcej nie można (wpisu z 15:57 nie rozumiem).
Myślałem nad czymś takim. Jeśli f(x)≥0, to f(x)=(x2+kx+c)2 + (mx+s)2.
Mamy dodatkowe warunki. c2+s2=1, a= 2k, b=2(ms + kc), 3=m2+k2+2c.
I co dalej?
2 lip 17:00
Wojtek: jeśli x4 + ax3 + cx2 + bx + 1>=0 to max{a2+b2}=8(c+2)
2 lip 17:11
mat: Wygląda aż za dobrze

, czemu tak? (Wojtek)
2 lip 17:34
jc:
Jak zastąpimy 3 liczbą c ≥ −2, to rozpatrując wielomian (x2+kx+1)2 i biorąc k2=2+c,
otrzymamy a2+b2=8(3+c). Ale dlaczego więcej nie można i co się dzieje dla c≤−2?
2 lip 17:37
oni: dosc skomplikowany ten problem jest
2 lip 17:51
mat: Może Luka sie odezwie i powie, przy jakiej okazji to było na wykładzie? (jakie twierdzenia
itd..)
2 lip 18:06