Pierwiastek równania zespolonego
Fredy: | | 8 | |
Gdy w pierwiastku równania zespolonego wyjdzie np |
| to co trzeba dalej zrobić ? |
| | 2i | |
1 lip 08:12
5-latek: Student to jest po prostu 4i
1 lip 10:19
5-latek: Zabraklo minusa
Mam byc (−4i) Przepraszam
1 lip 10:25
5-latek: A mozesz napisac to rownanie ?
1 lip 10:26
Jack:
| 8 | | 8 | | i | | 8i | | 8i | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = − 4i |
| 2i | | 2i | | i | | 2i2 | | −2 | |
1 lip 11:51
Jack: Witaj Krzysiu
1 lip 11:52
Fredy: No właśnie podobno to nie jest 4i.
| | −2i | |
Czy to trzeba pomnożyć licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika tzn |
| ? |
| | −2i | |
1 lip 13:13
Qulka: jak wyżej .. wynik to −4i
a jak pomnożysz przez więcej to i tak Ci się skróci
1 lip 13:17
Fredy: Ale 2i to część urojona a 8 to część rzeczywista to chyba nie można tego tak podzielić
1 lip 13:38
kochanus_niepospolitus:
Fredy ... i =
√−1
| a | | a | | √−1 | | a√−1 | |
| = |
| * |
| = |
| = −a√−1 = −ai |
| i | | √−1 | | √−1 | | −1 | |
wyciągasz niewymierność z mianownika tak jak się robiło w podstawówce
1 lip 13:40
5-latek: Witaj
Jack 
Witaj
Qulka
1 lip 16:27