Wielomian symetryczny (permutacje
5-latek: Muszse to zrozumiec
Podany wielomian W(x,y,z) uzupelnij tak aby otrzymac wielomian symetryczny
W(x,yz)= x3y3z3+x2y2+......
W(xyz)= a+bxy+cxyz+dx2y+........
W(xyz)= x3y2z+........
W(xyz)= x2y3z2+......
Ile otrzymales ogolem wyrazow w wielomianie c ? a ile w d?
Dlaczego?
Wiem ze sa permutacje ale nie potrafie tego zastosowac
Zaczal mi to tlumaczyc kochanus ale na chwile obecna to jest dla mnie magia troche .
Dziekuje za kazde wyjasnienie
Dla dwoch skladnikow to wiem jak zrobic
30 cze 23:47
jc: xyz2 nie jest symetryczne. Jak zamienisz y i z miejscami, otrzymasz xzy2, czyli coś innego.
Jak można uzupełnić xyz2, aby otrzymać wyrażenie symetryczne?
Wypiszę wszystkie przestawienia liter x,y,z.
xyz2 z tego wychodzimy
xzy2 coś nowego
yxz2 to samo
yzx2 znów coś nowego
zxy2 to już było
zyx2 to też już było
Wyrażenie xyz2 + xzy2 + zyz2 jest już symetryczne.
30 cze 23:55
Adamm: W(x, y, z)=x3y3z3+x2y2
jakie wyrazy oprócz tych wyżej musimy mieć?
W(z, y, x)=x3y3z3+z2y2
więc na pewno będzie to z2y2
próbujemy
W(x, y, z)=x3y3z3+x2y2+z2y2
W(x, z, y)=x3y3z3+x2z2+z2y2
czyli będzie jeszcze x2z2
W(x, y, z)=x3y3z3+x2z2+z2y2+x2y2
sam się możesz przekonać że ten wielomian jest symetryczny
tak można do tego dojść
w praktyce po prostu od razu widzisz
30 cze 23:56
Adamm: albo jak jc
nawet prościej
30 cze 23:58
5-latek: Bardzo dzieki

Jutro to sobie przeanalizuje .na razie dosc zadan .
30 cze 23:58