zadanko
krasnal: Jak znaleźć miejsca zerowe?
y=x2+xsinx−1
30 cze 21:48
Jerzy:
Rozwiązać równanie: y = 0
30 cze 21:54
mat:
30 cze 21:55
Adamm: f(x)=x(x+sinx)−1
g(x)=x+sinx
g'(x)=1+cosx≥0
g(x) jest więc funkcją rosnącą
g(0)=0, g(x)>0 dla x>0
iloczyn funkcji rosnących dodatnich jest funkcją rosnącą
g(x)<0 dla x<0
iloczyn funkcji rosnących ujemnych jest funkcją malejącą
f(0)=−1
limx→∞ f(x) = ∞, limx→−∞ f(x) = ∞
f(x) jest ciągła więc ma 2 miejsca zerowe
30 cze 22:08
karty do gry : Ze względu na parzystość można ograniczyć się tylko do dodatnich x
f' = 2x + sinx + xcosx =x(2 + cosx) + sinx > 0 dla każdego x > 0
Funkcja jest zatem rosnąca i ciągła, więc może przeciąć oś OX w maksymalnie jednym punkcie.
f(0) = −1 , f(1) = sin1 > 0
Stąd na przedziale (0,1) znajduje się dokładnie jedno miejsce zerowe. Użyj jakieś metody
numerycznej do wyznaczenia go z dowolną dokładnością.
30 cze 22:08
Mila:
Po co są potrzebne?
30 cze 22:09
krasnal: tak mi sie umyślało
30 cze 22:20
Mila:
To metoda graficzna.
30 cze 22:26