Metoda Cramera.
Matemaks: Czy może ktoś mi wytłumaczyć jak stosue się metodę Cramera?
Mam np. układ równań
{2x+3y−z=2
{4x−8y+3z=5
{x+5y−2z=−2
macierz wygląda tak
|2 3 −1| 2
|4 −8 3| = 5
|1 5 −2| −2
Jak wyznaczyć w1, w2, w3?
Wiem, że trzeba kolumny macierzy zamienić z wartościami po znaku równości, ale co dalej?
30 cze 21:36
'Leszek: W kazdym podreczniku masz opisana metode Cramera i inne np.Krysicki , Wlodarski i.t.p
30 cze 21:41
mat: w to wyzacznik twojej macierzy
wx to wyzncznik twojej macierzy, z tym ze pierwsza kolumna zostala zamieniona na [2, 5,−2]
wy to wyzncznik twojej macierzy, z tym ze druga kolumna zostala zamieniona na [2, 5,−2]
wz to wyzncznik twojej macierzy, z tym ze trzecia kolumna zostala zamieniona na [2, 5,−2]
wtedy rozwiązanie:
x=wx/w
y=wy/w
z=wz/w
30 cze 21:41
30 cze 21:42
Mila:
2x+3y−z=2
4x−8y+3z=5
x+5y−2z=−2
W:
2 3 −1
4 −8 3
1 5 −2
========= obliczamy wyznacznik:
2 3 −1 ||2 3
4 −8 3 ||4 −8
1 5 −2 ||1 5
W=2*(−8)*(−2)+3*3*1+(−1)*4*5−(3*4*(−2)+2*3*5+(−1)**(−8)*1)=
=32+9−20−(−24+30+8)=21−14=7
W
x:
2 3 −1
5 −8 3
−2 5 −2
−−−−−−−−−−−
W
y:
2 2 −1
4 5 3
1 −2 −2
| | 27 | |
−−−−−−−−−−−−Wy=27 ⇔y= |
| |
| | 7 | |
W
z:
2 3 2
4 −8 5
1 5 −2
−−−−−−−− W
z=77
==================
30 cze 22:06