liczenie całki
karolina: Jak wyznaczyć granice całkowania w takiej całce, policzyć potrafię ale nie potrafię tego
ograniczyć .
Mając dane :
y ≤ x
2 + y
2 ≤ x
y ≥ 0
30 cze 19:57
mat: y≤x
2+y
2 oznacza, że 0≤x
2+(y−0.5)
2−0.25
0.25≤x
2+(y−0.5)
2
0.25−x
2≤(y−0.5)
2
√0.25−x2≤0.5−y (dla x∊[0,0.5] )
y≤0.5−
√0.25−x2
czyli
x
2+y
2≤x oznacza z kolei, że (x−0.5)
2−0.25+y
2≤0
−−−−
y
2≤0.25−(x−0.5)
2
y
2≤0.25−x
2+x−0.25
y
2≤−x
2+x
y
2≤−x(x−1)
czyli
0≤y≤
√−x(x−1)
czyli:
| | 1 | |
dla x∊[0,1/2] y∊[0, |
| (1−√1−4x2)] |
| | 2 | |
dla x∊[1/2,1] y∊[0,
√−x(x−1)]
30 cze 20:13
karolina: A dlaczego odrzucamy jedno rozwiązanie ?
0.25−x2≤(y−0.5)2
√0.25−x2≤0.5−y (dla x∊[0,0.5] ) a tutaj nie powinno być lub √0.25 − x2 ≤ y − 0.5 ?
y≤0.5−√0.25−x2
30 cze 20:31
'Leszek: Narysuj obszar D , ktory jest czescia wspolna ograniczona kolami:
x2 + y2 ≤ x ⇒ (x − 0,5)2 + y2 ≤ 1/4 , D1
x2 + y2 ≥ y ⇒ x2 + (y−0,5)2 ≥ 1/4 , D2
podstaw wspolrzedne biegunowe
x= r cos φ
y= r sin φ
J = r
dla obszaru D1 : 0 ≤ φ ≤ π/4 , 0 ≤ r ≤ sin φ
dla obszaru D2 : π/4 ≤ φ ≤ π/2 , 0 ≤ r ≤ cos φ
30 cze 20:39
mat: zrób tak jak Leszek napisał, będzie prosciej
30 cze 20:49
30 cze 20:50
'Leszek: Kolego @mat , w mianowniku brakuje pierwiastka , wynik koncowy wyszedl mi = π/2 − √2
prosze sprawdzic , czy nie pomylilem sie ?
30 cze 20:55
mat: tak, jasne!
30 cze 20:58