Jak obliczyć resztę z dzielenia tego
awww: Jak obliczyć resztę z dzielenia 3101−2101 przez liczbę 5?
30 cze 19:13
mat: 34=1 mod 5
34*25 = 1 mod 5
3100 = 1 mod 5
3101 = 3 mod 5 więc 3101=5k+3
−−−−−−−−
24 = 1 mod 5
i analogicznie.....
2101 = 2 mod 5 , więc 2101 = 5l+2
więc:
3101−2101=5k+3−(5l+2)=5(k−l)+1, więc 1
30 cze 19:17
Adamm: φ(5)=4
z twierdzenia Eulera
3101−2101≡3−2≡1 (mod 5)
reszta wynosi 1
30 cze 19:17
awww: Ogólnie to rozumiem zapis "mod" lecz nie rozumiem już na samym początku 34=1 mod 5
1 lip 00:33
mat: 34=81
81−1=80 <−−− to jest podzielne przez 5, co zapisujemy 81=1 mod 5
1 lip 00:35