Własności funkcji y=ln(-x)-1
smazony: Witam,
Mam takie zadanie:
Narysuj wykres funkcji y=ln(−x)−1. Podaj dziedzinę, zbiór wartości, miejsce zerowe i określ
monotoniczność.
Dobra, powiem tak, nawet nie mam zielonego pojęcia jak można to narysować skoro logarytm nie
może z definicji w liczbach rzeczywistych przyjmowac wartości ujemnych?
Wiem jak wygląda wykres y=ln(−x)−1. Jest to odbicie lustrzane lnx i przesunięte o 1 w dół po
wektorze, ale jak można by to narysować nie wiedząc że to odbicie lustrzane względem OY ?
Nie wiem jak określić dziedzinę

Miejsce zerowe to chyba:
x
0=−1,bo:
0=ln(−x
0)−1 −> ln(−x
0)=1
A Zbiór wartości to będzie taki sam jak dla zwykłego lnx ?
Monotoniczność −funkcja stale malejąca dla x∊(−
∞,0) ?
Mogę wyjść na idiotę,bo pewnie jest proste, ale po prostu to zadanie mnie rozwaliło...
30 cze 17:07
Jerzy:
Logarytm może przyjmować wartości ujemne.Najpierw ustal dziedzinę tej funkcji.
30 cze 17:11
smazony: W taki razie dziedzina x∊R/{0} ?
30 cze 17:12
smazony: Czy x>0
30 cze 17:13
Jack:
y = ln(−x) −1
−x > 0 −−> x < 0
dziedzina to x ∊ (−∞;0)
30 cze 17:15
smazony: No dobra czyli dziedzina to x∊(−∞;0).
Zbiór wartości (∞;−∞) ?
Miejsce zerowe x0=−1
I jest to funkcja stale malejąca?
30 cze 17:19
Jerzy:
Zapamiętaj....wykresem funkcji y = f(−x) jest wykres funkcji y = f(x) odbity względem osi OY
30 cze 17:23
yht:
Dziedzina, zbiór wartości, funkcja stale malejąca − to jest ok.
Źle masz miejsce zerowe:
Powinno być:
0=ln(−x0)−1 → ln(−x0)=1 → ln(−x0)=ln(e) → −x0=e → x0=−e
30 cze 17:24
smazony: Aha, dobra już za długo dzisiaj klepię zadania z egzaminów

Faktycznie dzięki!
30 cze 17:24