Równanie stycznej do funkcji f(x)=1-p{4-x^2} w punkcie przec. z OY
smazony: Witam, mam takie zadanie:
Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=1−
√4−x2 w punkcie przecięcia się wykresu z
osią OY.
Tak więc chciałbym się zapytać czy dobrze rozumuję?
Robię to tak:
Najpierw obliczam wartość współrzędnych punktu z wykresu w/w funkcji przecięcia z osią OY,
czyli:
f(x)=1−
√4−x2
f(0)=1−
√4−02
f(0)=−1
czyli: x
0=0 (bo w końcu tak trzeba było podstawić) i y
0=−1 (bo tyle wyszło i jest to wartość
funkcji w punkcie x
0)
Zatem ten punkt ma współrzędne P=(0,−1).
Następnie liczę pochodną z funkcji. Po wyliczeniach wychodzi f'(x)=−x/
√4−x2
Następnie wartość pochodnej w punkcie przecięcia z OY czyli w x
0 czyli to jest: f'(x
0)=
−0/
√4−02=0
Zatem po podstawieniu do wzoru na styczną y−y
0=f'(x
0)(x−x
0), jeżeli wartość f'(x
0)=0 to
prawa strona się zeruje i wychodzi
y=y
0
y=−1

Rozumiem że wstawiam tu wcześniej obliczone y
0 