matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak wyznaczyć parametry
grizzy:
Otóż mam funkcje:
b
y= a +
x
I tabelkę wartości dla argumentów: x: | 400 | 500 | 900 y: | 4,1 | 3,92 | 3,6 Zadaniem jest obliczenie parametry a oraz b. Z góry dziękuję za pomoc
30 cze 13:16
Milo:
Podstawiasz z tabelki wartości x i y:
b
4,1 = a +
400
b
3,92 = a +
500
Rozwiąż ten układ równań i gotowe.
30 cze 14:40