Metora Cramera
Matemaks: Cześć,
mam problem z rozwiazaniem macierzy metoda Cramera.
{x+iy=1+i
{2(1+i)x+(−1+i)y=3
trzeba uproscic to wyrazenie?
{xi+y=1
{2x+2ix−1y+iy=3
nie wiem co dalej robic. Nie moge tego przedstawic jako macierz, bo mam rozne wartosci.
MOglibysie wytlumaczyc mi jak to zrobic?
30 cze 13:14
Mila:
x+iy=1+i
2(1+i)x+(−1+i)y=3
−−−−−−−−−−−
W:
1 i
2+2i −1+i
W=−1+i−i*(2+2i)=−1+i−2i−2i
2=1−i
W
x:
1+i i
3 −1+i
−−−−−−−−−− W
x=(1+i)*(−1+i)−3i=i
2−1−3i=−2−3i
W
y:
1 1+i
2+2i 3
−−−−−W
y=3−2*(1+i)
2=3−2(1+2i+i
2)=3−2*2i=3−4i
| | 3−4i | | 3−4i | | 1+i | | 7−i | |
y= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 1−i | | 1−i | | 1+i | | 2 | |
=====================
30 cze 16:00
Mila:
30 cze 22:06