Wielomiany
5-latek: Wprowadzamy oznaczenia
u= x+y+z
w= xy+yz+zx
v= xyz
Sk= xk+yk+zk k∊N
a) Sprawdz z e rownosc Sk= uSk−1−wSk−2+vSk−3 jest prawdziwa dla dowolnych xyz∊R i
kazdego k∊N\1,2,3
Chcac to sprawdzic np dla x4+y4+z4 to musialbym zrobic tak
(x+y+z)4 to wymnozyc i potem zeby zostalo x4+y4+z4 to szystko odejmowac .
czy wystaczy tylko zgodnie z e wskazowka zrobic tak
x4+y4+z4= (x+y+z)(x3+y3+z3 −(xy+xz+yz)(x2+y2+z2)+xyz(x+y+z)
Oczywiscie to wszystko wymnozyc?
30 cze 11:37
5-latek: Zrobilem to drugie . Troche sie oliczylem ale mi wyszlo
Tylko pytanie czy to wystarczy do podpunktu a)
30 cze 12:26
jc: A tak działa ogólny schemat dla x,y,z.
Na chwilę z=0.
x4+y4 = (x+y)4 − 4xy (x+y)2 + 2(xy)2 = u3 −4u2w +2w2
Zapominamy, że z=0.
Z tego co zostaje wyłącza się xyz (bo jak podstawimy z=0 lub x=0 lub z=0 zostanie 0)
x4+y4+z4 = (u4 −4u2w +2w2) + 4 xyz (x+y+z) = u4 −4u2w +2w2 + 4vu
30 cze 16:42
jc:
(t−x)(t−y)(t−z)=t3− ut2 + wt − v
Mnożymy przez tk−3.
(t−x)(t−y)(t−z)tk−3=tk− utk−1 + wtk−2 − vtk−3
Podstawiamy t = x, y, z.
0 = xk− uxk−1 + wxk−2 − vxk−3
0 = yk− uyk−1 + wyk−2 − vyk−3
0 = zk− uzk−1 + wzk−2 − vzk−3
Dodajemy.
0 =Sk − uSk−1 + wSk−2 − vSk−3
30 cze 19:02
5-latek: Dziekuje jc
30 cze 23:15
jc: Dobry wieczór 5−latku
30 cze 23:19
5-latek: Dobry wieczor

Niedawno wrocilem z pracy .Mam juz weekend
30 cze 23:21