Wielomian symetryczny
5-latek: Sprawdz e dla k>l jest b(xkyl+xlyk)= bvlSk−1 gdzie u= x+y v=xy
b) Udowodnij twterdzenie
Dla kazdego n∊N kazdy wielomian symetryczny Wn(x,y) stopnia n mozna przeksztalcic na
wielomian P(u,v) gdzie u=x+y i v= xy
Zaznaczone jako bardzo trudne zadanie
30 cze 00:40
Adamm: b) pierwsze co by trzeba było udowodnić, to że
Wn da się przedstawić w postaci sum wielomianów b(xkyl+xlyk)
drugie, to że Sk−l zawsze da się przedstawić jako funkcję u oraz v
po tym korzystamy z a) i już zadanie skończone
30 cze 01:01
5-latek: 3(x4y3+x3y4)= 3x3y3(x+y) = 3v3*u
Zrobilem a) na przykladzie ale to nie dowod
nastepnie b) wskazowka jest indukcyjnie (ale nie potrafie tego zrobic
30 cze 10:59
jc: Indukcja ze względu na stopień W.
Początek zrób sam.
Załóżmy, że dla stopni n i niższych twierdzenie jest prawdziwe.
Weźmy wielomian W stopnia n+1.
Q(x,y) = W(x,y)−W(x+y,0) jest symetryczny.
Q(x,0) = 0 oraz Q(0,y)=0. Dlatego Q(x,y)=xy P(x,y)
P jest symetryczny i jest niższego stopnia.
P(x,y)=R(u,v) z założenia indukcyjnego.
W(x,y) = v R(u,v) + W(u).
30 cze 11:33
5-latek: Dzien dobry
jc 
Wydaje mi sie ze bedzie tak
dla n=1
W
1(x,y)= b(x+y)
30 cze 11:50
jc: Pokażę na przykładzie, jak to działa (tak samo jest dla wielomianów 3, 4, ... zmiennych).
W = x5+y5 = (x+y)5 − 5xy(x3+2x2y+2xy2+y3) = u5 − 5v W1
W1 = x3+2x2y+2xy2+y3 = (x+y)3 − xy(x+y) = u3 − vu
a więc
W = u5 − 5v(u3 − vu) = u5 − 5u3v + 5uv2
30 cze 16:22