Mariusz:
Koleś źle podszedł do zadania
Jeżeli chcemy jakiś przykład wymyślić to
dla równania Riccatiego wymyślamy całkę szczególną ,
współczynniki równania Bernoullego stopnia r=2
a następnie podstawiamy y(x)=u(x)−y
1(x)
dla równania sprowadzalnego do zupełnego
wymyślasz czynnik całkujący μ(x,y)
a następnie takie funkcje dwóch zmiennych P(x,y) oraz Q(x,y) tak aby
| δμ(x,y)P(x,y) | | δμ(x,y)Q(x,y) | |
| = |
| = |
| δy | | δx | |
i podajemy równanie w postaci
Możemy też wymyślić sobie równanie liniowe wyższego rzędu o zmiennych współczynnikach
wymyślając sobie całkę szczególną i próbować odwrócić wzorek na obniżanie rzędu