Zbadaj istnienie granicy
Adrian: | | 3x3*y | |
Zbadaj istnienie granicy limx,y−>(0,0) |
| |
| | x3+2y2 | |
| | 1 | | 2 | |
Mam problem z tym zadaniem mianowicie przy podstawianiu np: x= |
| , y= |
| wychodzi mi |
| | n | | n | |
| | liczba | |
|
| i tu pytanie czy taki wynik daje mi liczbę 0? Tak wychodzi przy różnych |
| | ułamek z n | |
kombinacjach w takim wypadku granica istnieje?
29 cze 22:50
Adamm: | 3√2 | | 3|x|3|y| | |
| |x|3/2≥ |
| |
| 4 | | |x|3+2y2 | |
zatem granica istnieje i wynosi 0
29 cze 22:57
Adrian: Dzięki wielkie, niestety nie rozumiem twojego sposobu na to zadanie
29 cze 23:14
Adamm: nic nie szkodzi
ja twojego też nie rozumiem
29 cze 23:15
mat: | | 3x3y | | 3x3y | |
| |
| |≤| |
| |=3|y|→0 |
| | x3+y2 | | x3 | |
29 cze 23:20
mat: chociaż nie...
29 cze 23:21
mat: chyba to co napisal Adamm jest najlepszym uzasadnieniem
skorzystal z wlasnosci ze srednia arytmetyczna≥srednia geom. dla |x|3 oraz 2y2
29 cze 23:23
Adamm: ok jest mat
29 cze 23:23
mat: problem z tym, że może być |x
3|≥|x
3+y
2|
biorąc x=(−y
2)
1/3.. Jakby tam byla parzysta potęga
29 cze 23:28
Adamm: ale patrz
moja nierówność też nie działa
i tak poza tym
w pierwszej kolejności, powinniśmy zadbać o dziedzinę
| | √2 | |
skoro nie możemy podejść od strony funkcji np. y= |
| x3/2, to |
| | 2 | |
czy to już nie oznacza brak granicy?
30 cze 00:07
Adamm: późno już, zostawię ten temat
30 cze 00:12