Proszę znaleźć objętość przestrzeni zamiecionej przez obrót wokół osi OY
Hubert.: Proszę znaleźć objętość przestrzeni zamiecionej przez obrót wokół osi OY obszaru
ograniczonego krzywymi: y = 2 − x2 i y = 1.
Witam, mam problem z tym zadaniem.
Normalnym procesem byłoby znalezienie punktów przecięcia, które potem stałyby się
granicami całkowania i skorzystałbym ze wzoru na objętość.
Tutaj sytuacja ma się pewnie podobnie, nie wiem jednak jak konkretnie zareagować na obrót wokół
osi OY, muszę wyliczyć z tych równań x?
29 cze 22:31
Jerzy:
Musisz po prostu odwrócić układ współrzędnych.
29 cze 23:05
g:

Każdy element tej powierzchni ds dodaje do objętości dv = 2π x ds.
30 cze 16:02
g: poprawka: dv = 2π |x| ds
V = ∫−11 ∫12−x2 2π |x| dy dx = 2π ∫−11 (1−x2)*|x| dx = π ∫01 (1−x2)*x dx
30 cze 16:09
g: znowu poprawka: wystarczy obracać tylko połówkę tej powierzchni.
V = 2π ∫01 (1−x2)*x dx
30 cze 16:11