Całka niewłaściwa
Artur: Witam, mam problem z takim o to przykładem:
oo
∫ 3x / e2x dx
4
Pierw policzyłem całkę nieoznaczoną i wyszedł mi taki o to wynik: −e−2x( 32x + 34)
Następnie przez granice chcę obliczyć tą całkę tak, więc... :
α α
lim ∫ 3x / e2x dx = lim −e−2x( 32x + 34) | =
α→ oo 4 α→ oo 4
Problem następuje w tym momencie:
lim −e−2oo( 32oo + 34) + e−2*4( 32*4 + 34) = { ( 0 * oo ) +
e−8* 274
α→ oo
I teraz nie mam pojęcia jak poradzić sobie z symbolem nie oznaczonym 0 * oo ...
Na wolframie wyliczyło mi, że ta całka powinna wynosić 27/ 4e8 czyli jestem blisko rozwiązania
jedynie ten symbol nieoznaczony...
Ktoś jest w stanie pomóc? Dziękuje z góry
29 cze 20:29
jc: Co to jest 0 * oo ?
29 cze 20:30
Artur: symbol nieoznaczony tak? tak wychodzi z granicy
29 cze 20:33
Artur: oo − nieskonczoność*
29 cze 20:34
jc:
∫3x e−2x dx = −(3/4) (2x+1) e−2x
e−2x →0 przy x→∞
x e−2x →0 przy x→∞
Dlatego
∫4∞ 3x e−2x dx = (3/4)(2*4+1)e−2*4 = (15/4) e−8
29 cze 20:46
jc: Pomyłka, powinno być =(27/4)e−8.
29 cze 20:47
Artur: x e−2x →0 przy x→∞
Wiem, że to pytanie z granic i powinienem to wiedzieć ale za bardzo nie rozumiem czemu ta
granica wynosi 0. Czy mógłbyś to w jakiś sposób wytłumaczyć?
29 cze 21:06
mat: tak trochnie nieformalnie mówiąc, dlateg, ze e
2x duzo szybciej dązy do
∞ niż x. Mozna
pokazac
np z reguly de L'Hspitala
29 cze 21:08
mat: ogólnie:
| wielomian | |
| →0, gdy x→∞, a>1 |
| ax | |
29 cze 21:09
Artur: Teraz już rozumiem dziękuje bardzo za poświęcony czas. Pozdrawiam
29 cze 21:13
jc: ex ≥ 1+x
ex ≥ (ex/n)n ≥ (1+x/n)n dla x≥0.
xk /ex →0 przy x→∞. Wystarczy wziąć n>k.
29 cze 21:15