Równanie różniczkowe I rzędu
Kolega: Rozwiąż równanie różniczkowe liniowe I rzędu.
xdydx = −y
Rozwiązałem do tego momentu y'= (C'(x)*e−ln|x| ) ' Nie moge policzyć tej pochodnej
29 cze 17:27
kochanus_niepospolitus:
ln |y| = C − ln |x|
|y| = C
1*e
ln (|x|)−1
| | C1 | |
y = |
| ; gdzie C1 ≥ 0 |
| | |x| | |
29 cze 17:31
Adamm: |y|=C1*eln(|x|−1) <− tutaj C1 dodatni
y=C1*eln(|x|−1) <− tutaj musi być różny od 0
29 cze 17:36
Kolega: dzięki za pomoc
29 cze 17:40
Adamm: i mamy rozwiązania
| | C | | C | |
y= |
| lub y= |
| , stała jest dowolna, y=0 również spełnia równanie |
| | x | | |x| | |
29 cze 17:40
Adamm: tak naprawdę to rozwiązania rozpatrujemy zazwyczaj na przedziałach, więc można napisać
29 cze 17:41