Wartość bezwzględna
Rzeka: Jak rozwiązywać takie przykłady z wartością bezwzględną?
a) |x − 2| − |x + 3| ≥ 1 + x
b) |x − 2| + |2x + 1| < 4 − x
| | 1 | |
c) ||x + |
| | + |x − 1|| < 4 |
| | 2 | |
Chodzi mi przede wszystkim o "x" w wartości bezwzględnej i poza nią. Próbowałam robić tak jak
zwykle, tzn. gdy "x" jest tylko w wartości bezwzględnej i resztę zwyczajnie przepisywałam, ale
źle mi wychodzi.
Dla przykładu:
a)
1. x ∊ (−
∞; −3):
2 − x + x + 3 ≥ 1 + x
2. x ∊ [−3; 2):
2 − x − x − 3 ≥ 1+ x
3. x ∊ [2;
∞):
x − 2 − x − 3 ≥ 1 + x
29 cze 16:13
Adamm: a) rozpisałeś sobie dobrze
29 cze 16:33
Adamm: b) mamy x−2=0 dla x=2
2x+1=0 dla x=−1/2
3 przedziały
1. x∊(−∞;−1/2)
2−x−2x−1<4−x
2. x∊<−1/2;2)
2−x+2x+1<4−x
3. x∊<2;∞)
x−2+2x+1<4−x
c) ||x+1/2|+|x−1||<4
|x+1/2|+|x−1|<4
x+1/2=0 dla x=−1/2
x−1=0 dla x=1
1. x∊(−∞;−1/2)
−x−1/2−x+1<4
2. x∊<−1/2;1)
x+1/2−x+1<4
3. x∊<1;∞)
x+1/2+x−1<4
29 cze 16:41
Rzeka: dzięki
29 cze 16:44