Oblicz korzystając z postaci trygonometrycznej
kwadracik: Proszę o wytłumaczenie jak postępuje się w przypadku takiego zadania
Powyższe równanie z liczbami zespolonymi należy obliczyć korzystając z postaci
trygonometrycznej
Bardzo proszę o pomoc
29 cze 16:10
jc:
1+i ma argument 45
o.
| 1−i | |
| liczba o module i argumencie −90o. |
| 1+i | |
Z Twojego wyrażenia pozostaje więc 8/(1+i)
5
(1+i)
4 = −4, a więc wynik to −2/(1+i) = −(1−i) = −1+i.
29 cze 16:17
kwadracik: | | 1−i | |
Skąd wiadomo, że |
| ma argument −90? |
| | 1+i | |
I dlaczego podniosłeś to do potęgi czwartej?
29 cze 16:33
Mila:
z
1=1−i
|z
1|=
√2
z
2=1+i
|z
2|=
√2
| | 20*7π | | 20*7π | | 8*210*(cos |
| +i sin |
| ) | | | 4 | | 4 | |
| |
| = |
| | 25π | | π | | 225/2*(cos( |
| )+i sin (25* |
| )) | | | 4 | | 4 | |
| |
| | 140π | | 25π | | 140π | | 25π | |
=213−12,5*(cos |
| − |
| +i sin( |
| − |
| )= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
=√2*(cos(28π+ |
| π)+i sin (28π+ |
| π)= |
| | 4 | | 4 | |
29 cze 16:37
jc:
argument (1+i) = 45o
argument (1−i) = −45o
argument u/w = argument u − argument w
4*90o = 360o czyli to samo co zero.
29 cze 16:40
Mila:
ostatnia linijka 16:37 źle
Ma być tak:
| | √2 | | √2 | |
√2*(− |
| +i * |
| )=−1+i |
| | 2 | | 2 | |
29 cze 16:49
kwadracik: Dziękuje Mila
29 cze 17:23
Jack: Nigdy nie zrozumirm czemu do tak prostych (rownan?) nalezy stoaowac postac tryg.
jezeli wydtarczy wzor z gimnazjum (a±b)2
29 cze 17:26
Adamm: dla przećwiczenia
29 cze 17:33
Mila:
29 cze 20:38