całka
janusz: czy taka całka
1
| | x+1 | |
∫ |
| dx jest zbieżna? |
| | 2x+1 | |
0
29 cze 12:16
kochanus_niepospolitus:
A czemu miałaby nie być
29 cze 12:21
janusz: w takim razie mogę powiedzieć że
| x+1 | | cosx | |
| > |
| na przedziale x∊(0,1)? |
| 2x+1 | | x+3√x | |
29 cze 12:26
Adamm: co ma piernik do wiatraka
29 cze 12:30
janusz:
1
| | cosx | |
no czy w takim razie ∫ |
| ni jest zbieżna |
| | x+3√x | |
0
29 cze 12:31
kochanus_niepospolitus:
oczywiście, że nie
29 cze 12:32
kochanus_niepospolitus:
nie wiem skąd takie szacowanie wytrzasnąłeś ale nie jest ono prawidłowe
29 cze 12:33
Adamm: | | 1 | |
czy całka ∫01 |
| dx jest zbieżna? |
| | 3√x | |
nie jest
29 cze 12:37
Adamm: a nie, jest zbieżna
zatem tamta też jest
29 cze 12:38
janusz: ale przecież
jeśli f(x) > g(x)
i ∫f(x) jest zbieżna to ∫g(x) także
29 cze 12:43
kochanus_niepospolitus:
| cosx | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| x+3√x | | x+3√x | | 3√x | |
29 cze 12:44
kochanus_niepospolitus:
a gdzie masz niby, że:
29 cze 12:45
janusz: | | x+1 | | cosx | |
a jeśli dałbym |
| > |
| |
| | x | | x+3√x | |
29 cze 12:46
Adamm: | | x+1 | |
ale całka ∫01 |
| dx nie jest zbieżna, więc to ci nic nie da |
| | x | |
29 cze 12:47
kochanus_niepospolitus:
niech x = 0.001
| | cos(0.001) | | 0.101 | | 1.001 | |
g(0.001) = |
| > |
| = 1 > |
| = f(0.001) |
| | 0.001 + 0.1 | | 0.101 | | 1.002 | |
29 cze 12:48
kochanus_niepospolitus:
razem z Adamem podaliśmy Ci w jaki sposób możesz oszacować funkcję podcałkową taką funkcją
której całka będzie zbieżna
29 cze 12:49
janusz: to troche skopałem zadanie
29 cze 12:52