pochodna funkcji w punkcie
rocky: Witam...mam taką funkcję rozbitą na przedziały :
| | x2−9 | |
f(x)= |
| , jeśli x≠−3 |
| | 2x+6 | |
f(x)=−3 , jeśli x=−3
czy pochodna tej funkcji w punkcie −3 wynosi 1/2 ?
29 cze 11:49
kochanus_niepospolitus:
Zacznijmy od tego, że funkcja ta NIE JEST funkcją ciągła w otoczeniu punktu x0 = −3
Tak więc, nie ma spełnionego najważniejszego warunku na to, aby mogła istnieć pochodna funkcji
f(x) w punkcie x0=−3
29 cze 11:53
kochanus_niepospolitus:
dobra ... napisałem bzdurę

... przecież ona jest ciągła
29 cze 11:53
kochanus_niepospolitus:
tak ... f'(−3) = 0.5 co winno się liczyć z definicji
29 cze 11:55
Adamm: f(x) można inaczej zapisać
29 cze 11:58
rocky: właśnie liczyłem z definicji , dzięki

a mam jeszcze problem z taką funkcją
f(x)=(x−2)
2+4 jeśli x≤2
f(x)=4 jeśli x>2 i mam z definicji obliczyć pochodną prawostronną i lewostronną tej funkcji w
punkcie x0=2 ...lewostronna wyszła mi bez problemu natomiast mam problem z prawostronną....czy
pomógłbyś mi w jej obliczeniu?
29 cze 12:02
kochanus_niepospolitus:
| | f(x+h) − f(x) | | 4 − 4 | |
limh−>0+ |
| = limh−>0+ |
| = 0 |
| | h | | h | |
29 cze 12:07
rocky: okej dziękuję po prostu nie byłem pewny czy jak mi wyszło 0/h przy h dążącym do zera czy to nie
jest symbol nieoznaczony

jeszcze raz wielkie dzięki
29 cze 12:09