szybka pomoc - studia
patryk: 1. Metodą przewidywań rozwiązać równanie różniczkowe liniowe : y'''−2y''=12x − ex
2. Wyznaczyć całkę ogólną równania różniczkowego (1+y)dx = (1−y)dy
3. Obliczyć całkę podwójną {{ (y/x) dxdy w obszarze D opisanym warunkami : x2 + y2 <= 1 ,
y>=0 , y<=x
29 cze 08:21
kochanus_niepospolitus:
1)
Przewiduję, że y = A + Bx + Cx2 − x3 + De2x + ex
29 cze 08:25
Mariusz:
i całkujesz obustronnie
29 cze 09:02
patryk: kurczę, pomyłka tam powinno być:
(1+y)dx = (1−x)dy
29 cze 09:27
powrócony z otchłani:
No to masz:
dx/(1+x) = dy/(1−y)
Czy Ty chodziles w ogole na zajecia?
29 cze 10:28
Mila:

Obliczyć całkę podwójną:
∫∫ (y/x) dxdy w obszarze D opisanym warunkami : x
2 + y
2 ≤ 1 , y≥0 , y≤x
x=r cosφ
y=r sinφ
r
2*cos
2φ+r
2*sinφ≤1⇔
| | π | |
r2≤1 i r sinφ≥0 i r sinφ≤r cosφ⇔φ∊<0, |
| > i r∊<0,1> |
| | 4 | |
| | sinφ | |
0∫1[0∫π/4 |
| dφ ]r dr= |
| | cosφ | |
| | √2 | |
=0∫1[−ln|cosφ|])0π/4] r dr=0∫1[−ln( |
| )+ln1] *rdr= |
| | 2 | |
| | 1 | | ln(√2) | | ln(2) | |
=ln(√2)0∫1rdr=ln(√2)[ |
| r2]01= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
30 cze 21:08