Zadanie nr 363
5-latek: Oznaczmy S+k= xk+yk gdzie k∊N
a)Wyznacz S3 w zaleznosci od S2 ,u,v gdzie u=x+y v= xy
Wyznacz S4 w zaleznosci od S3,S2 u i v
Wyznacz S5 w zaleznosci od S4 S3 S2 u i v
b) dane sa u i v Zbuduj i udowoodnij wzor rekurencyjny dla Sk
c) Wyznacz S1, S2,S3,S4.S5 w zaleznosci od u i v
28 cze 23:26
Adamm: Sk ?
28 cze 23:27
5-latek: ma byc Sk =
28 cze 23:27
Adamm: czyżby wzory Newtona?
28 cze 23:28
5-latek: Adamm tez tak sobie pomyslaem
na razie nie zagladam do odpowiedzi
28 cze 23:31
5-latek: S2 byloby a2+b2
S3= x3+y3= (x+y)(x2−xy+y2 )
28 cze 23:36
Adamm: Sk=xk+yk
(x+y)(xk−1+yk−1)=xk+yk+xyk−1+yxk−1=Sk+vSk−2
uSk−1=Sk+vSk−2 dla k≥3
i mamy wzór rekurencyjny
28 cze 23:37
Adamm: na wzorze rekurencyjnym właściwie zadanie się kończy, dalej wystarczy go zastosować
28 cze 23:40
5-latek: Dobra to bylby podpunkt b)
Wracam do a)
Skoro S2= x2+y2 to S3= S2*u = x3+y3+x2y+y2x
czyli musimy odjac z tego x2y+y2x = (x+y)(xy)= u*v
wiec S3= S2*u−u*v
Teraz nalezaloby znowu pokombinowac z S4 i S5
28 cze 23:46
Adamm: S3=S2*u <− lepiej nie pisać takich równości, może prowadzić do nieporozumień
28 cze 23:48
5-latek: No tak masz racje
28 cze 23:53
5-latek: Adamm zrobilem to sobie na przykladzie
x4+y4= (x+y)(x3+y3)−x3y−xy3= (x+y)(x3+y3)−x*y(x2+y2)= u*Sk−1−v*Sk−2
czyli do a)
S3= S2*u−uv
S4= S3*u−v*S2
S5= S4−v*S3
29 cze 09:47
29 cze 10:23
5-latek: OK

Poczytam o tych wielomianach symetrycznych bo to mnie bardzo nurtuje zwlaszcza gdy mamy 3
elementy
29 cze 13:17
5-latek: Wracam do podpunktu c)
S1= x+y=u
S2= x2+y2= (x+y)2−2xy= u2−2v
S3= x3+y3= (x+y)3−3xy(x+y)= u3−3uv
S4= x4+y4= (x+y)4−4x3y−4xy3−6x2y2= (x+y)4−4xy(x2+y2)−6x2y2= u4−4vu2−6v2
W odpowiedzi mam
u4−4u2v+2v2
30 cze 00:16
Adamm: ponieważ x2+y2≠u2
30 cze 00:18
Adamm: (x+y)4−4xy(x2+y2)−6x2y2=u4−4vu2−6v2
ta linijka
30 cze 00:21
5-latek: tak

to bedzie
U
4−4v*(u
2−2v)−6v
2= u
4−4vu
2+8v
2−6v
2= u
4−4u
2v+2v
2
teraz sie zgadza
30 cze 00:22
5-latek: S5= x5+y5= (x+y)5−5xy(x3+y3)−10x2y2(x+y)=
u5−5v(u3−3uv)−10v2u= u5−5vu3+15uv2−10v2u= u5−5u3v+5uv2
Tez mi sie zgadza z odpowiedzia
30 cze 00:31
Adamm: no to jeszcze S5
30 cze 00:31
5-latek:
30 cze 00:32
Adamm: no i ok
tyle, finito
30 cze 00:33
5-latek: Dobrze dzieki
30 cze 00:35